Kategorier
Beteenden hos elefanter Elefanter i det vilda Frågor och svar (FAQ)

Fakta om elefantungar: Varför är vi så fascinerade av denna jättes kalvar?

Det är en fråga som har förbryllat både forskare, djurskötare och djurälskare: Varför är människor så fascinerade av elefanternas kalvar?

Svaret kan ligga i vår egen biologi. Elefanter är däggdjur som vi. Och vi dras till levande saker, särskilt djur med ungar. Det gäller även för andra arter; tänk bara på hur många människor som stannar bilen på vägen när de ser rådjurskullar korsa gatan eller sälungar leka på stranden.

Elefantungar är lekfulla och söta och de gör mycket oväsen. De tenderar också att hålla sig nära sina mammor. Ett häpnadsväckande faktum om elefantungar är att nästan alla föds på natten, troligen för att det är svårare för rovdjur att hitta dem.


Snabbfakta: Elefantbebisar

  • Genomsnittlig dräktighetsperiod: 18-22 månader.
  • Födelsevikt: cirka 250 pounds.
  • Höjd: ungefär en meter.
  • Nästan alla kalvar (99%) föds på natten.
  • Kalvarna föds med lockigt svart eller rött hår i pannan.
  • Kalvar dricker cirka 11 liter mjölk per dag.

En introduktion till elefantungar

Elefantungar väger i genomsnitt 52 kg vid födseln, men kan vara så tunga som 72 kg. Dräktigheten är 22 månader lång och honorna föder vanligtvis en kalv i taget efter en dräktighet som varar mellan 21 och 22 månader. Elefantungar tas om hand av sina mödrar och andra honor i flocken i upp till fem år (lär dig mer om en elefants sociala beteenden i en flock). De suger modersmjölken i upp till två år och fortsätter att dricka hennes mjölk tills de är åtta eller nio månader gamla.

I det vilda lär sig elefantungar att klara sig själva när de är ungefär 18 månader gamla. Vid den här åldern börjar elefantbebisen äta växtlighet (läs vår artikel om vad elefanter äter för att få veta mer) och lära sig att följa sin hjord. Vid den här åldern kan de också resa långa sträckor med flocken. I fångenskap avvänjs elefantungar ofta från modersmjölken tidigare, vanligtvis vid sex till åtta månaders ålder. Detta beror på att de hålls i mindre inhägnader än de som finns i naturen och måste lära sig att äta fast föda.

Livet för en elefantunge är fyllt av många nya upplevelser. De lär sig hela tiden av sin mamma och andra i flocken. Elefantungar är också mycket lekfulla och älskar att leka med varandra. De trumpetar ofta (gör ett ljud som låter som en trumpet) och flaxar med öronen när de är glada eller upphetsade.


Hur ser elefantungar ut när de föds och hur växer de upp?

Vid födseln har elefantungar ett tunt, lockigt svart hår i pannan. De flesta ungar föds på natten, då det är svårare för rovdjur att hitta dem. Kalvarna dricker cirka 11 liter mjölk per dag och fortsätter att dricka sin mammas mjölk tills de är åtta eller nio månader gamla.

Elefantungar är nästan blinda när de föds och förlitar sig på sin stam. De får vägledning av sina mödrar och andra honor i flocken. De känner igen sin mammas beröring, ljud och lukt. De lär sig att suga av sina mödrar inom den första timmen efter födseln. När de är sju eller åtta månader gamla börjar de äta fast föda, huvudsakligen växter, precis som de vuxna i flocken.

En elefantunge kommer att förlorar sina betar inom de första månaderna efter födseln. De börjar växa ut sina betar igen när de är ungefär två år gamla.

De första veckorna i en elefantkalvs liv

Under de första veckorna av kalvens liv håller sig kalven nära sin mamma. Kalven lär sig att suga av sin mamma och dricka hennes mjölk. Den lär sig också att följa flocken och göra "elefantpromenader" med dem.

Får elefantungar någonsin tvillingar eller andra "flerfödda" barn?

Nästan alla kalvar föds en åt gången, men det har förekommit att tvillingar har fötts. Man vet inte riktigt varför detta händer, men man tror att det kan bero på moderns kost eller stressnivå. Vissa tror att flerfödda kan uppstå för att moderns kropp försöker öka chansen till överlevnad för åtminstone en av kalvarna.

Skillnader mellan elefantungar av afrikansk elefant och asiatisk elefant

Kalvar från afrikanska elefanter och asiatiska elefanter skiljer sig åt på några sätt. Afrikanska elefanter har tunnare och mer lockigt svart hår på pannan än asiatiska elefanter. Kalvar från afrikanska elefanter föds också vanligtvis tyngre än kalvar från asiatiska elefanter. Afrikanska elefantungar börjar dessutom dricka sin modersmjölk vid en yngre ålder (ungefär en timme efter födseln) än asiatiska elefantungar (som börjar dricka sin modersmjölk vid ungefär tre dagars ålder).

Afrikanska och asiatiska elefanter behandlar sina ungar helt olika. Afrikanska elefantmödrar är mycket beskyddande mot sina kalvar och håller dem nära varandra. Asiatiska elefantmödrar låter å andra sidan sina kalvar vandra mer och leka med andra kalvar i flocken.

Elefantungar älskar att leka

Om du någonsin har sett elefantbebisar vet du att de är riktiga skämtare! I början vet de inte riktigt vad de ska göra med sina snabbar, vilket kan vara oerhört roligt att se. De svänger runt med dem, suger på stammen (som en napp!) och ibland råkar de till och med trampa på dem.

De jagar också varandra, trumpetar och slår med öronen av glädje. Det är en riktigt gullig syn att se! Precis som människor kan unga elefanter ofta ses härma kvinnliga elefanter eller andra äldre i flocken. I fångenskap har man sett elefantungar leka med leksaker som de fått, precis som vuxna elefanter.

Vanliga frågor om elefantungar

Vad kallas en elefants barn?

En elefantunge kallas för kalv.

Vad dricker elefantungar?

Elefantungar dricker sin mammas mjölk under de första åtta till nio månaderna av sitt liv.

Hur stora blir elefantungar?

Afrikanska elefantkalvar väger cirka 100 kg vid födseln, medan asiatiska elefantkalvar väger cirka 50 kg.

Hur stor är en elefantkalv?

En elefantkalv är ungefär en meter eller två meter lång när den föds.

Föds elefantkalvar blinda?

Ja-ish, elefantungar föds nästan blinda och förlitar sig på sina mödrar och sin bål. De känner igen sin mammas doft, beröring och ljud.

Artikel av Ethan Smith

Elefantmannen är ett stort fan av elefanter. Han bor i USA, men reser till Afrika varje år för att åka på safari och se "the Big 5": afrikansk elefant, lejon, buffel, svart noshörning och vit noshörning. Elefantmannen har inte mycket tid för andra hobbies eftersom han bara har en sann kärlek - elefanter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.