Kategorier
Elefanter i det vilda Frågor och svar (FAQ)

Vilka är skillnaderna mellan afrikanska elefanter och asiatiska elefanter?

De asiatiska och afrikanska elefanterna är båda typer av samma elefantart. Ändå tillhör de olika släkten eftersom det finns så många skillnader mellan de två typerna av elefanter.

Afrika och Asien är hemvist för sina respektive elefantarter, som kallas asiatiska och afrikanska elefanter. Båda typerna av djur är vänliga och samlas i stora grupper som kallas för hjordar.

Afrikanska och asiatiska elefanter är lättast att skilja åt på öronen, huvudets form och deras betar.

Ethan från ElephantGuide.com

Det enklaste sättet att skilja afrikanska och asiatiska elefanter åt är genom öronen. Afrikanska elefanter har enorma öron som är formade som den afrikanska kontinenten. Asiatiska elefanter har däremot mycket mindre, runda öron.

Det finns två levande arter inom detta släkte: den större afrikanska savannelefanten, som vetenskapligt kallas L. africana, och den mindre afrikanska skogselefanten, som vetenskapligt kallas L. cyclotis. Den enda levande arten i släktet Elephas, den asiatiska elefanten (Elephas maximus), är också känd som asiatisk elefant.

De tre underarter av den asiatiska elefanten är E. m. indicus, som lever på det asiatiska fastlandet, E. m. maximus, som kommer från Sri Lanka, och slutligen E. m. sumatranus, som är infödd på ön Sumatra i Indonesien.


Fysiska skillnader mellan afrikansk elefant och asiatisk elefant

Afrikanska elefanter är större och har större öron och en lång, böjda betar, medan asiatiska elefanter är mindre och har mindre öron, kortare och rakare betar och en mer rynkig panna.

Afrikanska elefanter har också en mer rundad panna och två "fingrar" i slutet av snabeln, medan asiatiska elefanter har en mer flexibel snabel med ett enda "finger".

Tabell: De fysiska skillnaderna mellan afrikansk elefant och asiatisk elefant

Nedan finns en tabell som visar de viktigaste skillnaderna mellan de två olika arterna:

Fysiska skillnaderAfrikansk elefantAsiatisk elefant
Storlek och viktEn afrikansk savannelefant väger vanligtvis omkring 5-7 ton och är mellan 3 och 4 meter lång vid manken, medan en afrikansk skogselefant är lite mindre och väger mindre.De största asiatiska elefanterna väger cirka 3-4 ton och är 2,5 meter långa vid manken.
ÖronAfrikanska elefanter har mycket större öron än andra typer av elefanter. Deras öron är formade lite som den afrikanska kontinenten.Asiatiska elefanter har mindre, mer halvcirkelformade öron än andra elefantarter.
HuvudDe afrikanska elefanternas huvuden är mer runda och fylliga och liknar en kupolform.Asiatiska elefanter har två kupoler på huvudet, med en fördjupning i mitten.
BetarBåde hanar och honor av afrikanska elefanter får betar, men i vissa fall har ingetdera könet betar.Även om endast asiatiska elefanter av hankön vanligtvis får betar, är det viktigt att komma ihåg att det inte är alla elefanter av denna art som får betar. Asiatiska elefanthonor och vissa asiatiska elefanthannar har dock rudimentära betar, mer allmänt kända som "tushes".
SnabelDen afrikanska elefantens snabel har två greppvänliga fingrar som de använder för att ta upp och hantera föremål.Den asiatiska elefanten har en motsägelsebar "tumme" i slutet av sin snabel, som den använder för att hålla föremål mot undersidan av snabeln.
Läpparnas nyansAfrikanska elefanter har fylliga, runda underläppar.Asiatiska elefanter har långa och avsmalnande underläppar.
HudAfrikanska elefanters hud är mer rynkig, eftersom man nyligen upptäckte att sprickor och rynkor hjälper djuret att behålla fukten, vilket håller det svalt och förhindrar uttorkning i torra miljöer.Den asiatiska elefantens hud är mjukare än den afrikanska elefantens.
RevbenAfrikanska elefanter har vanligtvis fler revben än asiatiska elefanter, upp till 21 par revben.Asiatiska elefanter har i genomsnitt 19-20 par revben. Antalet revben hos en art kan variera något, och vissa individer kan ha fler eller färre revben än genomsnittet för sin art.
LivslängdEn afrikansk elefant kan leva upp till 60-70 år.En asiatisk elefant kan leva upp till 60 år. Den asiatiska elefantens generationslängd är 22 år.
Tabell översikt över de viktigaste fysiska skillnaderna mellan den afrikanska och den asiatiska elefanten.

Illustration från WildlifeSOS som beskriver de viktigaste skillnaderna

Illustration som visar skillnaderna mellan den afrikanska elefanten och den asiatiska elefanten. Bildkälla: Bild: Wildlifesos.org.
Illustration som visar skillnaderna mellan den afrikanska elefanten och den asiatiska elefanten. Bildkälla: Wildlifesos.org.

Video som visar de viktigaste skillnaderna

“Asian elephant vs African elephant – Similarities and differences” av Science A Plus Global på YouTube.

Geografiska skillnader mellan afrikansk elefant och asiatisk elefant

Här är några av de geografiska skillnaderna mellan en afrikansk elefant och en asiatisk elefant;

1. Livsmiljö

Dessa två elefantarter lever i Afrika och Asien, och inte delar inte samma typ av område. Du skulle aldrig se dem leva tillsammans om de var i sina naturliga livsmiljöer.

Afrikanska elefanter finns mer eller mindre över hela kontinenten, Den afrikanska kontinenten, från tropiska regnskogar till torra öknar.

De asiatiska elefanterna har en mer begränsad livsmiljö och är till stor del begränsade till södra Asien.

De föredrar skogsområden och finns i länder som Nepal, Indien, Sri Lanka och Myanmar, Thailand, Malaysia, Laos och Kambodja.

2. Kost

Den främsta skillnaden mellan asiatiska och afrikanska elefanter är att asiatiska elefanter föredrar monokotyla växter - palmer, bambu, gräs och trädplantor som är inhemska i deras ekosystem.

Samtidigt väljer afrikanska elefanter vanligtvis att äta trädplantor genom att bryta sönder dem och sedan ta bort deras bladverk.

Afrikanska elefanters kost varierar beroende på var de befinner sig och hur nära de är andra elefanter. Deras primära källor för mat inkluderar rötter, gräs, frukt, och bark.

Afrikansk elefant som äter från buskar och träd i Sydafrika. Foto av: Foto: Ajeet Panesar.
Afrikansk elefant som äter från buskar och träd i Sydafrika. Foto av: Ajeet Panesar.
Asiatiska elefanter äter blad och bambu på Elephant Rescue i Thailand. Foto: Kameron Kincade.
Asiatiska elefanter äter blad och bambu på Elephant Rescue i Thailand. Foto av: Kameron Kincade.

3. Livslängd

Afrikanska elefanter som lever i det vilda har en genomsnittlig livslängd på upp till 70 år, medan asiatiska elefanter i genomsnitt är 60 år.

Elefanter har en av de längsta förväntade livslängderna av alla däggdjur, näst efter människan. Läs mer om elefanters förväntade livslängd.


Historisk skillnad mellan afrikansk elefant och asiatisk elefant

1. Mänsklig interaktion

Afrikanska elefanter har historiskt sett använts som arbetskraft och transportmedel av inhemska kulturer och som en källa till elfenben.

Efterfrågan på elfenben i västländerna har ledde till att de afrikanska elefantpopulationerna decimerades. genom tjuvjakt.

Asiatiska elefanter har också använts som arbetskraft och transportmedel, men inte i samma utsträckning som afrikanska elefanter. De har tjuvjagats för sin hud och sina betar, men inte i samma utsträckning som afrikanska elefanter.

2. Bevarandestatus

International Union for Conservation of Nature (IUCN) klassificerar afrikanska elefanter som sårbara, med minskande populationer på grund av tjuvjakt och förlust av livsmiljöer.

Asiatiska elefanter är sedan länge utrotningshotade, med uppskattningsvis 40 000-50 000 elefanter som lever vilt.

3. Fångenskap

Afrikanska elefanter är vanligare i djurparker och andra anläggningar i fångenskap på grund av deras större storlek och historiska användning som arbetskraft och underhållning.

Asiatiska elefanter är inte lika vanligt förekommande i fångenskap, med endast några tusen individer som lever i fångenskap jämfört med de tusentals afrikanska elefanter som hålls i fångenskap.


Sammanfattning

Afrikanska och asiatiska elefanter är två elefantarter som skiljer sig åt i storlek. Afrikanska elefanter blir större och hanarna väger i genomsnitt 5-7 ton (5 000-7 000 kg). När det gäller asiatiska elefanter är könen ombytta, där honorna är större än sina manliga motsvarigheter, men båda könen överstiger sällan 4 ton (4 000 kg) i vikt.

Afrikanska och asiatiska elefanter kan särskiljas genom deras öron, betar och huvudform. Afrikanska elefanter har större öron, mer böjda betar och en mer rundad panna. De har också två "fingrar" i slutet av sin snabel. Asiatiska elefanter har mindre öron, en kortare rakare stötstång och rynkor i pannan. De har bara ett flexibelt "finger" i slutet av snabeln.

Både afrikanska och asiatiska elefanter är intelligenta och sociala djur, men de har olika beteenden och preferenser när det gäller livsmiljöer vilket är helt naturligt med tanke på skillnader i naturen mellan Afrika och Asien.


Vanliga frågor - Skillnader mellan afrikanska och asiatiska elefanter?

Är en afrikansk elefant större än en asiatisk elefant?

Ja. Elefanter i Afrika är de största landlevande varelserna på jorden. Den afrikanska elefanten är både högre upp till manken och väger mer än sin asiatiska kusin. Se vår tabell i den här artikeln för en fullständig översikt.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan afrikanska elefanter och asiatiska elefanter?

Det enklaste sättet att skilja afrikanska och asiatiska elefanter åt är öronen, förutom storleksskillnaden. Afrikanska elefanter har enorma öron som är formade som den afrikanska kontinenten. Asiatiska elefanter har däremot mycket mindre och mer runda öron.

Är en afrikansk elefant starkare än en asiatisk elefant?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga, eftersom styrka mäts på olika sätt. Afrikanska elefanter är dock kända för att lyfta tyngre föremål med sina stammar och har tjockare ben än asiatiska elefanter.

Artikel av Ethan Smith

Ethan aka "Elefantmannen" är ett stort fan av elefanter. Han bor i USA med sin fru och deras tre barn. Tillsammans reser de till Afrika varje år för att åka på safari och se the big 5.

Ethan arbetade i många år med att producera nyhetsreportage om de utrotningshotade djurarterna i Afrika. Hans arbete omnämns till och med i den numera världsberömda dokumentären "Planet Earth".

Ethan brinner för att skydda naturen och älskar att utbilda andra om dessa fantastiska djur.

Lämna ett svar

En anonymiserad sträng som skapas från din e-postadress (även kallad hash) kan lämnas till Gravatartjänsten för att se om du använder den. Gravatar-tjänstens sekretesspolicy finns här: https://automattic.com/privacy/. När din kommentar har godkänts är din profilbild synlig för allmänheten i samband med din kommentar. Obligatoriska fält är märkta *