Elefantguiden

Fakta om elefanter och de bästa platserna att se dem i naturen

Elefanter är jordens största landdjur och slukar omkring 50 ton mat varje år. Vår experthandledning om världens största landdjur innehåller viktig information om de olika arterna och deras naturliga livsmiljö för att ge dig den bästa elefantguiden som finns. Njut av den!

Elefanter i det vilda i Afrika
(Elefanter i det vilda i Afrika med tillstånd av @ajrobbie)

Hur många elefantarter finns det?

Det finns två huvudarter av elefanter i naturen: den afrikanska elefanten och den asiatiska elefanten. Den afrikanska elefanten är uppdelad i två underarter: Den afrikanska savannelefanten och den afrikanska skogselefanten. Lär dig mer om de tre olika elefantarterna.

Vad är skillnaden mellan en afrikansk och en asiatisk elefant?

De tre elefantarterna är mycket lika varandra på många sätt. Tidiga taxonomer delade in dem i olika arter på grundval av betständernas vinkel.. Afrikanska elefanter har mer vinklade betar än asiatiska elefanter, så de ansågs vara en annan art.

Idag är det allmänt känt att de båda arterna är nära besläktade och att det inte finns någon vetenskaplig skillnad mellan dem. Afrikanska elefanter har större öron och gråsvart hud. Asiatiska elefanter har mindre öron och brungrå hud.

Vilka är de afrikanska och asiatiska elefanternas livsmiljöer?

Afrikanska elefanter lever i Afrika söder om Sahara. Asiatiska elefanter lever i södra Asien, främst i Indien, Sri Lanka och Bangladesh. Andra elefantarter har dött ut med tiden på grund av jakt och förstörelse av deras naturliga livsmiljöer.


Senaste artiklarna om Elefanter


Vad äter elefanter?

Elefanter är växtätare och äter mer än 150 olika sorters växtlighet, inklusive gräs, löv, bark och frukt. Elefanter dricker cirka 220 liter vatten varje dag. Elefanter äter en mängd olika växter, bland annat gräs, löv, vedartad vegetation från träd och buskar, blommor och frukter när de finns tillgängliga. De gräver efter rötter efter ett regn. Vänligen Läs vår FAQ om vad elefanter äter. för en närmare uppdelning.

Vanliga frågor om elefanter

Få svar på alla dina frågor om elefanter, idag!

Elefanter i det vilda

Vart ska jag åka om jag vill se elefanter i det vilda?

Elefantflock i det vilda
Elefanthjord i det vilda i Afrika (Foto av ray ruiUnsplash)

"Elefanter är några av de mest intelligenta djuren i världen."

De har en komplex social struktur och kan lära sig av varandra. En elefant glömmer aldrig. Elefanter minns sina rutter, landskapet runt omkring dem och hur de ska ta sig hem när de har skilts åt. Vi har också sammanställt en guide om hur elefanter visar att de är smarta.

Tillhör alla elefanter en flock?

Elefanter är mycket sociala varelser som lever i grupper som kallas flockar. Deras hjordar kan bestå av mellan 2 och 100 elefanter beroende på område och årstid. Ju större elefantpopulationen är, desto större blir hjorden. Elefanter är extremt lojala mot sin flock. De är beroende av flocken för att få skydd, vägledning och socialisering.

När en elefant skiljs från sin flock kan det ses som en form av tortyr. Elefanter måste navigera genom skogen med största försiktighet på grund av rovdjur som lejon, krokodiler och till och med människor som dödar dem för att få mat och elfenben.