Kategorier
Beteenden hos elefanter Elefanter i det vilda Frågor och svar (FAQ)

Fakta om elefantungar: Varför är vi så fascinerade av denna jättes kalvar?

Det är en fråga som har förbryllat både forskare, djurskötare och djurälskare: Varför är människor så fascinerade av elefanternas kalvar?

Svaret kan ligga i vår egen biologi. Elefanter är däggdjur som vi. Och vi dras till levande saker, särskilt djur med ungar. Det gäller även för andra arter; tänk bara på hur många människor som stannar bilen på vägen när de ser rådjurskullar korsa gatan eller sälungar leka på stranden.

Elefantungar är lekfulla och söta och de gör mycket oväsen. De tenderar också att hålla sig nära sina mammor. Ett häpnadsväckande faktum om elefantungar är att nästan alla föds på natten, troligen för att det är svårare för rovdjur att hitta dem.

Kategorier
Att rädda elefanter Besök elefanter

Allt du behöver veta om att besöka ett elefantreservat med föräldralösa barnelefanter

Elefanter är ett av de mest fascinerande djuren på jorden. De är intelligenta, känsliga och sociala varelser som förtjänar att behandlas med värdighet. Tack och lov finns det människor som ägnar sina liv åt att ta hand om dessa magnifika djur.

Vi vill att du ska veta allt du behöver veta om att besöka en elefantpark. Det är därför vi har skapat den här guiden, läs vidare!

Kategorier
Beteenden hos elefanter Frågor och svar (FAQ)

Elefanthjordar (Elefantflocken) och dess sociala beteende

Både afrikanska elefanter och deras asiatiska dito, den asiatiska elefanten, är extremt bundna av historia och sociala normer för att tillhöra en flock. När ett barn föds tar det efter några timmar sina första steg i elefantflocken.

I flocken är elefanterna ständigt medvetna om var varje enskild individ befinner sig och de vet vilken elefant som just har fått ett barn och vem som är sjuk. Deras an extremt lojalt djur.

Elefantflocken kan bestå av upp till 100 individer med flera honor och småkalvar. and only one older bull. The elephant herd can split into several smaller herds (or “elephant units”) if the group is too big.

Kategorier
Elefanter i det vilda Frågor och svar (FAQ)

Hur många elefanter finns det kvar i världen?

Medan vissa afrikanska elefantpopulationer ökar, främst i södra Afrika, minskar populationerna i andra områden. Mycket arbete har gjorts för att försöka fastställa hur många elefanter som finns kvar i världen, men det är otroligt svårt att få fram exakta siffror. Experter kan bara gissa sig till det totala antalet afrikanska elefanter som finns kvar.

En allmänt accepterad uppskattning är att det finns cirka 400 000 afrikanska elefanter kvar och mellan 50 000 och 100 000 asiatiska elefanter kvar i det vilda.

Den afrikanska elefantpopulationen har minskat med 62% under det senaste decenniet och förväntas minska med ytterligare 30% fram till 2025, vilket gör dem till en utrotningshotad art.

Elefanten är faktiskt betecknad som "kritiskt utrotningshotad" och WWF (World Wildlife Fund) och andra organisationer försöker genom olika bevarandeinsatser stoppa dödandet av dessa hotade arter.

Kategorier
Frågor och svar (FAQ)

Varför har elefanter en liten svans?

Elefanten är det största landlevande däggdjuret på jorden. De väger mellan två och sex ton, är längre än de flesta andra landdäggdjur och kan springa ifrån de flesta rovdjur. Så varför har dessa magnifika varelser en så kort och liten svans?

Kategorier
Beteenden hos elefanter

Elefanter visar att de är smarta och vi kan inte ignorera det

Elefanter är verkligen smartare än vi tror. Det har gjorts flera studier på elefanter genom åren för att mäta deras IQ och kognitiva beteenden, och alla har kommit fram till samma slutsats - de är mycket smartare än vad vi tror.

Resultaten av studierna visar att elefanter, och därmed även vilda elefanter, kan tänka, planera och minnas på en nivå som nästan ingen annan art har. De uppvisar också beteenden som tyder på att de är självmedvetna - något som endast människor och våra närmaste släktingar (schimpanser, delfiner och andra) är kända för. Läs vidare för att få veta mer!

Kategorier
Elefanter i det vilda Frågor och svar (FAQ)

De tre elefantarterna

Fram till helt nyligen har man bara känt till två elefantarter: den afrikanska och den asiatiska elefanten. Slutsatserna från flera forskningsstudier visar dock att det faktiskt finns tre elefantarter som vandrar runt på jorden:

  1. Afrikansk bushelefant (även känd som afrikansk savannelefant).
  2. Afrikansk skogselefant
  3. Asiatisk elefant
Kategorier
Frågor och svar (FAQ)

Elefanter har betar av elfenben: Allt du behöver veta

Elefantens betar är ett av dess mest utmärkande kännetecken. Men vad är syftet med elefantbetarna? Hur långa kan de vara? Har alla elefanter dem? Vad avgör när en elefant börjar växa sina betar? Läs vidare för att ta reda på det!

Kategorier
Frågor och svar (FAQ)

Allt du behöver veta om elefantens snabel, varför är den så viktig för elefanten?

Elefantens snabel är ett mycket användbart verktyg som elefanter använder för en mängd olika ändamål. Elefanter är ett av de få djur i världen som har utvecklat specialiserade bihang, och deras snabel är inget undantag. Snabeln kan användas som vapen, trumpeter, snrokel eller skopor för att plocka upp olika saker från marken. Snabeln har över 100 000 muskler i sig!

Vad är syftet med elefantens snabel?

Elefantens snabel är en del av elefantens överläpp och näsa. Snabeln fungerar som arm, ben, näsa och mun. Med detta bihang kan elefanter flytta både mat till munnen medan de står eller sitter på marken. Snabeln hjälper dem också att ta bort smuts och lera från sig själva genom att skopa upp det i ändan av den som en kvast.

Var finns elefantens snabel?

Elefantens snabel är näsan och överläppen. Den har två näsborrar som löper genom hela bålen.

Kategorier
Frågor och svar (FAQ)

Vad äter elefanter?

Vad och hur mycket äter en elefant?

Elefanter äter en mängd olika livsmedel, beroende på region och årstid. Under torra årstider äter de ofta bark från träden, som inte är lika näringsrikt men ändå kan ge dem en viss näring.

I fuktigare områden finns det fler alternativ till föda och elefanterna äter ett urval av grönsaker, rötter och frukt. De gillar också gräs i sin kost när det finns tillgängligt.

Elefanter behöver mellan 70 och 100 liter vatten per dag, men kan konsumera upp till 150 liter. En hanelefant kan dricka upp till 100 liter vatten på några minuter!